Aktuális
   

Szolnokon folytatódik a Köszönjük Neked! országos kampány a fizikai munkát végzők megbecsüléséért
Szolnok, 2016. október 20. – Egyre égetőbb probléma, hogy egyes kiemelt régiók munkaerőhiánnyal küzdenek. Emellett komoly kihívást és országos problémát jelent a fizikai munkások toborzása, és kölcsönzése, illetve a jó munkaerő megtartása. Jász-Nagykun-Szolnok megyében több vállalatnál is égető munkaerőhiány van és már olyan területeken is állandósult a hiány, ahol korábban túlkínálat volt. Az Alföld szívét is megcélzó országos kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a fizikai dolgozók munkájának megbecsülésére.

A 2011 és 2016 első negyedéve között országos összesítésben növekedett a fizikai munkások száma mind a kereskedelmi, mind a szolgáltatási szektorban - a mezőgazdaságban, az iparban, az építőiparban, valamint a gépkezelők, összeszerelők, járművezetők -, illetve szakképzettséget nem igénylők körében is*. Ez azonban nem jelenti azt, hogy hazánk minden régiójában kiegyensúlyozott lenne a fizikai munkavállalók iránti kereslet és kínálat. Jász-Nagykun-Szolnok megyében a feldolgozóipar adja a megye összteljesítményének 60%-át**, így kiemelten fontos a megfelelő munkaerő biztosítása. A megye kialakult iparszerkezetének köszönhetően már hosszú távra lehet tervezni, mégis jelentős hiány van pincérekből, forgácsolókból, lakatosokból, szerelőkből és gépészmérnökökből.

Egyértelmű, hogy manapság már „nem sikk” fizikai munkát végezni, pedig nélküle szinte leállna a mindennapi élet. A probléma érzékeltetésére először regionális szinten, Miskolcon aktiválták a Köszönjük Neked! kampányt 2014 végén, amely során fotósorozatban mutatták be a helyi cégek fizikai munkásait. Ez a program akkor nagyon sokat jelentett a fizikai munkavállalóknak és munkáltatóiknak, így megszületett az ötlet, hogy legyen a kampány országos. Az elmúlt időszak munkaerő piaci tendenciái is ennek igényét támasztották alá: országos szintű kihívással nézünk szembe.

A program szervezőinek célja, hogy átformálják a köztudatban a fizikai munkát végzők megítélését és a Köszönjük Neked! kampány keretében megköszönjék értékes munkájukat. Az ősszel induló országos kampány során a programhoz csatlakozó cégek maguk javasolják azt a kollégájukat, akit a vállalat arcaként szeretnének bemutatni, és aki nemcsak az elmúlt időszakban, de a jövőben is képviselheti a kollégákat. Szolnokon már 21 cég csatlakozott a kezdeményezéshez, így 21 munkatárs arcát és inspiráló történetét ismerhetjük meg.

„Célunk az, hogy átformáljuk a köztudatban a fizikai munkát végzők megítélését és felhívjuk a figyelmet a fizikai dolgozók munkájának megbecsülésére. Fontos, hogy ne csak számokként, statisztikai adatokként lássák a fizikai munkásokat, hanem személyes

történetekként és arcokként, akik minden nap csodát tesznek és megkönnyítik az életünket.” - mondta Vidó Csilla, a HRC Group Köszönjük Neked! kampány ügyvezető igazgatója.
A HRC Group több mint egy évtizede foglalkozik fizikai munkatársak toborzásával és kölcsönzésével, amely már évek óta hatalmas kihívás. A HRC Group szakemberei nap mint nap együtt dolgoznak és beszélgetnek a fizikai munkát végzőkkel és számos alkalommal az derült ki, hogy jól esne nekik több megbecsülés és elismerés.

„A Köszönjük Neked! program releváns üzenettel bír és fontos lenne, hogy minél több munkáltató csatlakozzon ehhez az emberközeli kezdeményezéshez. A megbecsülés, az elismerés, a köszönetnyilvánítás a bizalmi tőke fontos alapeleme, amely nélkül nem érdemes hosszútávra tervezni a munka világában. Jó lenne ezt a felfogást és hozzáállást tovább adni a következő generációnak is, hiszen ők lesznek a jövő szakemberei mind munkaadói, mind munkavállalói oldalon”- mondta Dr. Bene Ildikó, Szolnok város országgyűlési képviselője.

„Szolnokon, a Tisza fővárosában komoly előrelépést ért el közösségünk: gazdaságunk dinamikusan fejlődik, a régión belül városunk 100% feletti vásárlóerővel bír, amellyel első a 28 kistérség között, folyamatosan új parkok, épületek, játszóterek épülnek, évről évre egyre több embernek adva munkát és megélhetést. Ez is jól példázza, hogy a fizikai munka, a fizikai munkavállalók megbecsülése is kiemelten fontos a városunknak és örülök, hogy Szolnok városa is aktív színhelye lett a Köszönjük Neked! országos kampánynak” – mondta Szalay Ferenc, Szolnok város polgármestere.

További részletek:
www.koszonjukneked.hu
https://www.facebook.com/hrcgroup/

További információ:
Szabó Ibolya
WELL PR Ügynökség 1126 Budapest, Orbánhegyi út 50. - T: +36 (1) 350-7390 (226)
E-mail: i.szabo@well.hu

*Forrás: KSH
**Forrás: dr. Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke

Cégünkről